Afdrukken
Geschreven door Super User Super User
Categorie: Voedsel Voedsel
Gepubliceerd: 02 mei 2020 02 mei 2020
Hits: 1657 1657

jonge hopscheutenJonge hopscheuten zijn snelle klimmers. Het is maar een korte periode dat je hopscheuten kunt oogsten. Als je ze vindt, en je wilt de plant behouden laat er altijd drie staan. Hopscheuten zijn zeker zo lekker als (wilde) asperges en ze zijn gratis en volop te verzamelen (zelfs in de stad). In Duitse hopgebieden worden hopscheuten, vaak aangeaard en dus gebleekt voor erg veel geld te koop aangeboden en zeker door veel meer-sterren restaurants op hun kaart gezet.
Hop groeit overal in Europa en de lange stengels slingeren zich overal vasthechtend omhoog. De bladeren zijn ruw, lang gesteeld en meestal tot halverwege in drie getande lobben verdeeld. Er zijn aparte bloemen, de mannelijke klein in pluimen. De vrouwelijke bezitten een dekschub, zodat deze bloemen op 5 tot 6 centimeter lange doorzichtige dennekegel lijken. Deze hopbellen zijn licht bruinachtig-groen en hebben een kenmerkende geur. Daaraan kan men al herkennen dat het familie van cannabis is (plantkundig = de Hennepfamilie). In de lente kan men de jonge uitlopers oogsten en deze gebruiken net als asperges, maar ze zijn ook lekker in een salade.

Hop-omelet
4 eieren
Bundeltje hopscheuten ( alleen bovenste stukjes van ongeveer 5 centimeter)
hopscheuten 1
Zout en peper uit de molen
Klont room boter
Bereiding: Leg de hopscheuten een of twee uur in koud water, eventueel met wat zout. Goed uit laten lekken. ( Dit doet men traditioneel bij alle bereidingen van hopscheuten).
Eieren loskloppen met peper en zout. De hopscheuten door de eieren.

LAUWE SALADE MET HOPSCHEUTEN
Kook de scheuten in zout water half gaar. Haal ze uit het water en stoof ze samen met boter, weinig azijn , en peper en zeezout zacht. Bind dit op z´n laatst door twee eidooiers in de warme pan al roerend te laten stollen.


GEBAKKEN HOPSCHEUTEN
Hopscheuten kort in kokend water met zout blancheren. Afgieten en er wat citroensap en fijn zeezout zeker een uurtje laten staan.

Maak een grof tempurabeslag van wat rijstemeel, bloem en paneermeel met wat zout, bakpoeder en ijskoud bubbelend bronwater. Haal de afgedroogde hopscheuten hierdoor en bak in warme olie of vet licht bruin. Heerlijk met zelfgemaakte mayonaise.

 

plukkalender en de lol van het wildplukken