Je eigen groente verbouwen, is leuk, lekker en minder ingewikkeld dan je denkt. Of je nou een hele lap grond tot je beschikking hebt of gebruik maakt van een moestuinbak op je balkon of in je tuin: het begint met zaadjes of stukjes groente, die in weze stekjes zijn

Zoek wat potten of bakjes om de groenten in te planten. Als je gebruikt verpakkingsmateriaal neemt, ben je helemaal goed bezig Vul de potjes of bakjes met potgrond (of vocht vasthoudende aarde) en plant ongeveer de helft ondergronds. Druk de aarde goed aan, geef alles grondig water en zet de verzameling op een lichte plaats binnen of buiten. Vaak zie je al na een week resultaat! Er wordt gezegd dat je dit daarna nog één keer kan herhalen.
of met plantdelen zoals hieronder
– het onderste stronkje met nog een paar blaadjes in het hard van sla of andijvie
– de harde onderkant met worteltjes van de prei
– het bovenste deel van de rode biet waar de bladeren uit de knol te voorschijn komen
– het binnenste witte harde hart van de witte kool
– het onderste stronkje met wortels van de boerenkool, snijbiet en knolvenkel

Tomaat en paprika
De zaadjes uit de tomaat, kun je gebruiken om een nieuwe plant uit te laten groeien. Snij de tomaat door midden, haal de zaadjes eruit, spoel ze af onder de kraan en laat ze goed drogen. Vervolgens stop je ze in een kleine bloempot in de aarde en zorg je dat ze voldoende zonlicht krijgen. Zodra ze een paar centimeter uit de grond komen, kun je ze verplaatsen naar je moestuinbak of in de tuin zetten. Met paprika kun je precies hetzelfde doen.

Bleekselderij, Romeinse sla en Venkel
Verse bleekselderij kun je heel gemakkelijk weer laten groeien. Het onderste gedeelte van de stronk, dat je meestal niet opeet, snij je er gewoon af en dat leg je in een schaal met water. Dat water moet je wel om de paar dagen verversen. In een week zullen er gele blaadjes komen, die op een gegeven moment groen worden. Dat is het moment om de bleekselderij in de aarde te zetten. Zet de bleekselderij niet in de volle zon.

Hetzelfde kun je doen met Romeinse sla. Ook hier snij je de achterkant af en die zet je in een bakje water. Dat ververs je regelmatig, totdat er wortels zichtbaar zijn. Als dat zo is, kun je de plant overpotten in de kweekbak of moestuin.

Om venkel opnieuw te laten groeien moet je ongeveer 4 centimeter van de onderkant afsnijden. Zet het in een schaaltje water, maar pas op met te veel zon. Als de venkel weer nieuwe wortels heeft gekregen, kun je deze in de aarde zetten.

Basilicum en Koriander
Met een takje basilicum kun je een volledig nieuwe bos maken. Zet het stronkje in een glas met water en zorg dat het voldoende zonlicht krijgt. Als de wortels ongeveer 5 centimeter zijn, zet je het plantje in de aarde. Hetzelfde kun je doen met Koriander, maar die kun je al verpotten in de tuin of in een moestuintafel, als de wortels ongeveer 2 centimeter zijn.

Aardappelen
Heb je een aardappel over, die er niet meer helemaal fris uitziet? Dan kun je deze doormidden snijden en in een van de helften satéprikkers prikken. Vervolgens hang je halve aardappel in een pot of glas en zorg je dat de helft onder water staat. In een paar weken komen er kleine aardappelplantjes, die je voorzichtig van de aardappel af kunt halen en in je moestuin kunt planten. Geef ze de eerste week iedere dag water en de weken daarop elke keer een dag minder en voor je het weet groeien er echte aardappelen.

Knoflook
Een teentje knoflook kun je in de moestuin planten en na een paar maanden groeit er een volledige plant uit. Je kunt er ook voor kiezen om het teentje in een schaaltje met water te leggen, dat je elke paar dagen vervangt. Dan komen er allemaal sprieten, ofwel look, uit en daar kan je een hele plant uit laten groeien. Als de look 5 centimeter is, kun je het afknippen en in een salade gebruiken.

Avocado

Bewaar de pit van de avocado, prik hem vast langs beide kanten met een cocktailprikker en leg hem bovenop een glaasje, gevuld met water. Zorg ervoor dat het water slechts de onderkant van de pit raakt. Bewaar het op een warme plaats, maar NIET in direct zonlicht en controleer dagelijks het waterpeil vul dat bij als dat nodig is. . Na een zestal weken zal er zich een nieuwe stam vormen en wortels. Als de stam een 4tal cm is, knip je hem een stukje terug en pas als er nieuwe blaadjes ontstaan, kan je de plant in aarde planten, waarbij je de helft van de pit boven de grond laat.

Gember

gember kweken

 

Plaats een stukje van de gemberwortel in potgrond (met de juiste richting naar boven). Na een week ongeveer, zal zich een nieuwe wortel vormen en wat leuk is? Je kan hem direct opnieuw gebruiken!

Ananas

Je eigen ananas kweken? Dat is super makkelijk. Snij de hoed van de ananas en leg hem in een kom met water (vastgehouden door cocktailprikkers), waarbij het water net de onderkant raakt. Ververs het water om de twee dagen en plaats hem in de zon. Na een week zullen zich nieuwe wortels vormen en verplant je hem in potgrond. Hou hem wel goed warm.

Gebruik je graag vloeibare douche-en verzorgingsproducten, maar wil je ook plastic besparen?

Faith in Nature
Gebruik je graag vloeibare douche-en verzorgingsproducten, maar wil je ook plastic besparen? Neem dan zeker eens een kijkje bij Faith in Nature. Met de Faith in Nature 5L verpakkingen douchegel, haarverzorging, handzeep en bodylotion bespaar je immers een boel plastic en ze zijn ook extra voordelig. 🌿 Kies je toch liever voor plasticvrij? Bij Faith in Nature vind je eveneens vaste zepen en shampoo-en conditionerbars.