Witlofstamppotje met Geitenkaas en Walnoten

witlofIngrediënten 2 personen

500 gram geschilde kruimige aardappelen
450 gr witlof gehalveerd , kern eruit en in repen gesneden
1 dessertlepel citroensap
1 dessert lepel agavesiroop ( of honing)
15 gr roomboter
3 bosuitjes schoon en in schuine reepjes gesneden125 gram zachte geitenkaas (bettine blanc)
handje walnoten voor een crunchy bite
scheutje kookroom
1/2 bouillonblokje groente met minder zout

Verder heb je nodig

Koekenpan, kookpan, snijplank en mes

Bereidingswijze

Kook de aardappeltjes gaar in het halve groentebouillonblokje .

Smelt tijdens het koken van de aardappeltjes ( als ze bijna gaar zijn) het klontje boter in een grote koekenpan en bak de witlofrepen een minuut of 6. Voeg dan de agavesiroop en het citroensap toe. Roer alles even goed door. Voeg de bos uitjes toe en warm ze even mee. ( bewaar wat groene stukjes voor garnering)

Giet de aardappeltjes af( bewaar wat vocht) , roer er een klein klontje boter door met de kookroom en wat peper en stamp tot een smeuïg geheel.( Voeg zo nodig nog wat kookvocht toe) Schep de witlof, en de geitenkaas erdoor.

Verdeel de stamppot over 2 voorverwarmde borden en werk de stamppot af met wat walnoten en wat groen van de bosui.

0
0
0
s2sdefault

Een dagje vegetarisch: Hartige taart met ricotta en geroosterde biet

Hartige taart met ricotta en geroosterde bietIngrediënten
Voor de bieten
450 g rode en gouden bieten

1/8 tl zeezout
1 el olijfolie

Voor de korst
110 g ‘gewoon’ bloem

1/4 tl zout
50 g roomkaas, gekoeld
110 g volkoren bloem
8 el boter, gekoeld
35-75 g ijswater

Vulling
250 ml ricotta

1/4 tl zeezout
1 ei, gescheiden
1 eigeel
60 g geitenkaas, verkruimeld
2 el verse rozemarijn, gehakt
1 knoflookteen, gehakt
1 el olijfolie
1 el room of water
peper

 

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven op 200 graden. Schil de bieten en snijd ze in plakjes van 6 mm. Besprenkel met olijfolie en zout. Beleg een bakplaat met een enkele laag van de bietplakjes. Bak ze tot ze zacht zijn, ongeveer 35 tot 45 minuten.

2. Meng voor de korst de bloem en zout in een keukenmachine. Mix en voeg boter toe tot het deeg korrels bevat die iets groter zijn dan erwtjes. Voeg 1 el water toe en laat mixen. Blijf water toevoegen tot het deeg bij elkaar komt.
3. Haal het deeg uit de keukenmachine en vorm tot een platte schijf. Wikkel ze in folie en koel ongeveer 20 minuten.
4. Mix voor de vulling de ricotta, rozemarijn, zout, knoflook en eiwit in een kom.
5. Rol het deeg op een met bloem bestrooid aanrecht tot een cirkel. Verspreid het ricottamengsel evenredig over het deeg, maar laat een rand over van een paar centimeter. Beleg de ricotta met de bietenplakjes in een cirkelbeweging.
6. Vouw de randen van de korst over de buitenkant van de bieten, en maak een vouwende beweging om een gelijke cirkel te maken. Het midden van de galette hoeft geen deeg over zich te hebben.
7. Smeer de olijfolie over de bieten. Mix het eigeel met de room of water en smeer dit over de buitenkant van de korst. Bak voor 40 tot 45 minuten, tot de korst goudbruin is. Laat het daarna licht afkoelen en verkruimel de geitenkaas erover. Voeg nog wat zwarte peper toe voor het serveren.

 

Meer vegetarische recepten bij de Hippe Vegetariër

0
0
0
s2sdefault

Een dagje vleesvrij: Witlofstamppotje met Geitenkaas en Walnoten

witlof

ingrediënten 2 personen

500 gram geschilde kruimige aardappelen
450 gr witlof gehalveerd , kern eruit en in repen gesneden
1 dessertlepel citroensap
1 dessert lepel agavesiroop ( of honing)
15 gr roomboter
3 bosuitjes schoon en in schuine reepjes gesneden125 gram zachte geitenkaas (bettine blanc)
handje walnoten voor een crunchy bite
scheutje kookroom
1/2 bouillonblokje groente met minder zout

0
0
0
s2sdefault

20% korting op alle soorten kruiden en specerijen zoals, venkel, sesamzaad, oregano, kruidnagel, kerrie madras, en nog vele andere soorten.

Dekruidenbaron.nl is er voor alle soorten kruiden en specerijen zoals, venkel, sesamzaad, oregano, kruidnagel, kerrie madras, en nog vele andere soorten. Ook voor alle toebehoren die met kruiden en specerijen te maken, kan de consument bij Dekruidenbaron.nl terecht. Dekruidenbaron.nl levert een ruim assortiment van meer dan 400 losse kruiden en specerijen van de beste kwaliteit, en in verschillende verpakkingen en hoeveelheden.

Naar Kruidenbaron

Assortiment Kruidenbaron

 

0
0
0
s2sdefault

De Maleisische Keuken: gebakken rijst met groente en ei

De Maleisische Keuken: gebakken rijst met groente en ei

Een dagje zonder vlees: een recept uit de  Maleisische keuken; een samensmelting van de Maleise, Chinese, Indiase, Arabische en Portugese keuken.

Lees verder bij dehippevegetarierdehippevegetarier

0
0
0
s2sdefault

Friesland Campina misleidt met vanillevla zonder vanille

Je ziet dat in toenemende mate echte natuurlijke ingrediënten worden vervangen door goedkopere kunstmatige aroma’s. Denk aan gembersiroop zonder gember of frambozensnoepjes zonder framboos. Friesland Campina werd veroordeelt voor misleiding bij de Reclame Code Commissie. De uitspraak bevestigt nu dat dit onwettig is als dit niet duidelijk is voor de consument; in dit geval voor vanillevla zonder spoortje vanille.

Dat is een vooruitgang met de vroegere interpretatie van de wet, de zogenaamde ‘labelling doctrine’: een producent mocht op de verpakking van alles suggereren wat niet klopte, zo lang de ingrediëntenlijst maar correct was.

In de nieuwe uitspraak wordt meer de lijn gevolgd dat liegen op de voorkant van de verpakking gewoon liegen is, ongeacht of de kleine lettertjes van de ingrediëntenlijst op de achterkant van de verpakking juist zijn.

0
0
0
s2sdefault

Lekkere recepten en verse ingrediënten

 Lekkere recepten en verse ingrediënten

Onze box zit vol met eerlijke, duurzame producten. We brengen de porties in de juiste hoeveelheid bij jou thuis. Dit is niet alleen makkelijk voor jou, hiermee gaan we ook voedselverspilling tegen. En: onze verpakkingen kunnen gerecycled worden, zelfs het verpakkingstape is op basis van papier.

0
0
0
s2sdefault

Subcategorieën

Meatfree monday

 


Om voedsel te produceren is water nodig, mest, grond en energie.
Het produceren van voedsel heeft invloed op het milieu;
er is een duidelijk verband tussen de moderne grootschalige
land- en tuinbouw, intensieve veeteelt en visserij, en problemen zoals water- en
grondvervuiling, erosie, de uitstoot van kooldioxide (CO2), het dalen van de grondwaterspiegel
en het afnemen van de biologische diversiteit. Ook draagt voedsel bij
aan het broeikaseffect: bij iedere stap in het productieproces komen broeikasgassen
vrij uit de verbranding van de benodigde fossiele brandstoffen. Het produceren, opslaan,
transporteren, bewaren en koken van voedsel kost bovendien veel energie. Verder
belast voedsel het milieu door afval.

Broeikasgassen

Vlees is ook een belangrijke bron van broeikasgassen. De veehouderij stoot wereldwijd
net zoveel broeikasgassen uit als alle auto's, vrachtwagens, treinen, boten en
vliegtuigen samen: circa 18 procent. Uit onderzoek blijkt dat als alle Nederlanders
één dag in de week alle dierlijke producten zouden vervangen door sojaproducten, dit
evenveel CO2 zou besparen als het verdwijnen van 430.000 auto's van de Nederlandse
wegen (bron ENSA).
Ook op dit punt scoort rundvlees het slechtst. Naast koolstofdioxide dat vrijkomt
uit de verbranding van fossiele brandstoffen, gaat het om methaan en lachgas, die
nog schadelijker zijn voor het milieu. Methaan ontstaat in de maag van

Daarom  een vlees-vrije maandag

De vlees vrije maandag probeert mensen één dag, een week geen vlees, te laten eten.

Niet alleen voor vegetariërs, maar voor voor mensen die willen experimenteren met smaken en groenten en ontdekken dat ze spannende kleurrijke maaltijden kunnen maken  zonder altijd op vlees te vertrouwen.

Eet meer groenten is niet alleen ideaal voor uw gezondheid maar ook goed voor de aarde!

VN-top klimaat wetenschapper Rajendra Pachauri stelt dat "de vleesproductie meer broeikasgassen in de atmosfeer brengt dan vervoer."

 

Kies groene stroom

 
 

Groen.Duurzaam facebook agenda

Groen.Duurzaam facebook

DMC Firewall is a Joomla Security extension!