telefoon 0625492100 --> inzenden artikelen en andere bijdragen via email info@linkmaat.nl

kabouterpadEen kabouterpad maakt een wandeling door het bos met kleine kinderen tot een ware beleving. Het is spannend en uitdagend. Het is een soort speurtocht in het bos van kabouter naar kabouter. De wandeling kan met kleine groepjes of de hele klas tegelijk gelopen worden. Op tal van plaatsen zijn kabouterwandelingen uitgezet. Door heel het land zijn verschillende kabouterpaden:

 

Kabouterpaden in Groningen


Kolham:
Kabouterpad Roegwold
De route van kabouterpad Roegwold in Kolham is 1,5 kilometer lang en kost €5 per kind (tot 12 jaar). Je krijgt een knapzak en een kabouterboek mee, die na afloop terug moeten worden gebracht. De borg is €15
Leeftijd: 3-6 jaar
Het pad is 1,5 km lang
Locatie: Buitensportbedrijf Ecomotion, Hoofdweg 137 te Kolham

Steendam:
Kabouterpad Steendam
In het Steendamsterbos vind je het kabouterpad Steendam. Het pad is 2,3 kilometer lang, maar er is ook een route van 1 kilometer Naast de website is er ook een Facebookpagina waar meer informatie te vinden is over dit kabouterpad.
Leeftijd: kinderen en volwassenen
Locatie: Damsterweg 20 te Steendam. De start van het pad vind je schuin tegenover het Podiumcafé Peter en Leni, aan de overkant van het afwateringskanaal.

Lauwersoog:
Kabouterpad Lauwersmeer
Met een puntmuts op het hoofd en rood geschminkte wangen kun je een route van 500 tot 1500 meter lopen op het kabouterpad Lauwersmeer in Lauwersoog. De puntmuts mag na afloop mee naar huis, de knapzak en het kabouterboek moeten retour. Kosten: €5 per kind (t/m 12 jaar).
Leeftijd: 3-6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Activiteitencentrum Lauwersnest, De Rug 1 te Lauwersoog

Sellingen:
Kabouterpad Sellingen
Het kabouterpad in Sellingen is op dit moment alleen voor groepen te bewandelen. Daarvoor dient een afspraak met de boswachter te worden gemaakt. Het pad is 1,3 km lang en de kosten bedragen €1 per kind (zonder consumpties). Knapzakken en kabouterboek dienen na afloop te worden geretourneerd.
Leeftijd: 3-6 jaar
Tijdsduur: niet vermeld, route is 1,3 km
Locatie: De Noordmee, Dennenweg 1a te Sellingen

Kornhorn:
Kabouterpad Curringherveld
Het kabouterpad in Kornhorn ligt in natuurgebied Curringherveld en kunnen van maandag tot en met zaterdag gereserveerd worden. Dat is mogelijk voor €1,50 per persoon, waarbij je geplastificeerde opdrachtkaarten, een handleiding met plattegrond en een kistje met de benodigde materialen meekrijgt. Het kabouterpad loopt langs 13 opdrachten waarbij de hulp van een ouder per groepje kinderen wordt aangeraden. Na afloop is het mogelijk om gebruik te maken van de vuurplaats om broodjes te bakken. Meer informatie staat in deze folder.
Leeftijd: ‘voor de jongsten’
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Provincialeweg 27 te Kornhorn. De ingang van dit pad ligt naast Auto Quick, tegenover garage Kruizinga en gaat in zuidelijke richting.

in de provincie Friesland

Allingawier:
Kabouterpad in het Fries Museumdorp

In dit Museumdorp, komt de geschiedenis tot leven. In dit museumdorp is genoeg te bekijken, en ook aan de kleintjes is ook gedacht! Naast leven als een kleine boer, bootje varen, zwieren aan de kabelbaan, steltlopen of hoepelen, is er ook een heus kabouterpad te vinden. Samen met kabouters Abe, Siebe, Klaas en Jelle gaat je kleintje op zoek naar de geiten die per ongeluk zijn ontsnapt. Bij de receptie krijgen de kinderen kleurpotloden en een speurkaart met allerlei opdrachten. Na afloop ontvangen ze een lekkere beloning voor het harde speurwerk! Het kabouterpad bevindt zich in het museum. De entreeprijs voor het museum is €4,50 (kinderen tot 12 jaar gratis).

Locatie: Sichting Aldfaers Erf, Meerweg 4 te Allingawier

Terschelling:
Het kabouterpad op Terschelling is goed te doen voor peuters en kleuters én geeft vermoeide beentjes de mogelijkheid om halverwege te stoppen. Een opdrachtenboekje is voor €1 verkrijgbaar bij VVV Terschelling en de Natuurschuur van Staatsbosbeheer in Lies.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 1 tot 2 uur
Locatie: Natuurschuur, Duinweg 4 te Lies

Oudemirdum:
Kabouterpad Elfbergen
Het kabouterpad Elfbergen in het Friese Oudemirdum is ongeveer 1 kilometer lang en er is ruimte om te picknicken. De prijs per kind is €3,50, dat is inclusief een kabouterboekje en een kaboutermuts. Reserveren kan bij Informatiecentrum Mar en Klif, dat op 10 fietsminuten van het kabouterpad ligt.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 1 uur
Locatie: Bezoekerscentrum Mar en Klif, De Brink 4 te Oudemirdum

Appelscha:
Kabouterpad Drents-Friese Wold
Het kabouterpad Drent-Friese Wold in Appelscha is in ongeveer 1 uur te lopen en toegankelijk wanneer het bijbehorende bezoekerscentrum geopend is. Kinderen tot en met 12 jaar betalen €5 per persoon. Daarnaast moet €20 borg betaald worden. De prijs is inclusief een pakje drinken en koek.

Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 1 uur
Locatie: Buitencentrum Drents-Friese Wold, Terwisscha 6a te Appelscha

Sneek:
Kabouterpad Rasterhoffpark
Het is klein, maar erg leuk en het ligt zo’n beetje tegen de rand van het ‘bos’ waar je met de auto (fietsen is beter!) naar hotel Van der Valk rijdt. Daar zijn voldoende parkeerplaatsen en je loopt er zo het Rasterhoffpark in, toegang is gratis.

Locatie: Van der Valk Sneek, Burgemeester Rasterhofflaan 1 te Sneek


Vlieland:
Kabouterspeurtocht de Noordwester
In de Noordwester op Vlieland woont Bastiaan de kabouter Hij heeft een leuke kabouterspeurtocht opgezet voor kinderen! De kabouterspeurtocht is te koop bij de balie van De Noordwester. Je krijgt dan een knapzak met daarin een kaboutermuts, de routebeschrijving plus opdrachten, kleurpotloden en een bon om in De Noordwester kabouterpannenkoeken met ranja te komen eten. Kosten: €12,50 per tocht, 2e kind en meer €2,50 per extra. kind

Locatie: De Noordwester, waddencentrum en zeeaquarium, Dorpsstraat 150 te Vlieland

 

in de provincie Drenthe

Drouwen:

[gelegen op de Hondsrug in de gemeente Borger-Odoorn, tussen Borger en Gasselte.]
Kabouterpad Boomkroonpad

Bij Buitencentrum Boomkroonpad van Staatsbosbeheer ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je ouders een route van ongeveer 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Met de kralenketting vind je de kleur van het volgende routepaaltje. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen. Zie je buiten die houten kabouter staan? Hij wijst je de weg. Veel plezier!
Aanmelden bij Buitencentrum Boomkroonpad via 0592-377305 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Startpunt
Buitencentrum Boomkroonpad
Steenhopenweg 4
9533 PN Drouwen

Exloo:

Ga mee op avontuur!

Dolend door een geheimzinnig konijnenhol kun je kabouters van dichtbij bespieden.

Maak een spannende tocht door de trollengrot, loop via een overdekt wandelpad langs bijzondere planten en leuke kleine exotische dieren, naar de raadselachtige kasteelruïne.
Kabouterland
Zuiderhoofdstraat 11
7875 BW Exloo

Kabouterpaden in Flevoland

Almere:
Kabouterpad Almeerderhout
De puntmuts die je krijgt tijdens het lopen van het kabouterpad Almeerderhout in Almere, mag je na afloop houden. De route is 500 tot 1500 meter en de kosten zijn €5 per kind (t/m 12 jaar). Daarnaast wordt €10 borg gerekend en moeten de knapzak en het kabouterboek na afloop weer terug.
Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten (afhankelijk van route, afstand is 500-1500 meter)
Locatie: Buitencentrum Almeerderhout, Kemphaanlaan 4 te Almere

Zeewolde:
Kabouterpad Speelbos de Zevensprong
Via de website van Staatsbosbeheer kun je verschillende themaroutes downloaden voor dit kabouterpad in Zeewolde. Kies er eentje die past bij het seizoen en ga, samen met je kleintje, op zoek naar kabouters! De route is 750 meter lang en de toegang is gratis.
Leeftijd: 4 tot 8 jaar
Tijdsduur: niet vermeld, de route is 750 meter
Locatie: Werkschuur De Zevenhorst, Groenewoudseweg 7 te Zeewolde

Bant:
Kabouterpad Kuinderbos
Als je kleintje alle kabouteropdrachten van het kabouterpad Kuinderbos in Bant hebt gedaan, ligt er na afloop een kabouterdiploma klaar! Dit kabouterpad moet altijd minimaal 24 uur van te voren gereserveerd worden. De prijs is €6 per kind (t/m 12 jaar), deze prijs is inclusief gevulde knapzak, brandhout en broodjes voor kampvuur, kaboutermuts*, kabouterboekje* en kabouterdiploma* (* mag je houden).
Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: kabouterpad 1 uur, kampvuur maken en broodjes bakken 0,5 uur
Locatie: Werkschuur en boswachterijwinkel Kuinderbos, Hopweg 21 te Bant

Lelystad:
Kabouterpad Oostvaardersplassen
Het kabouterpad Oostvaardersplassen in Lelystad is 500 tot 1500 meter lang. De kosten per kind zijn €5 (t/m 12 jaar) en er wordt €15 borg gerekend. De puntmuts mag je houden, de knapzak en het kabouterboek moeten retour.
Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Buitencentrum Oostvaardersplassen, Kitsweg 1 te Lelystad

Lelystad:
Kabouterpad Rivierduinpad
Het kabouterpad aan de Visvijverweg in Lelystad is een hobbyproject van een boer die in de boerderij naast het bos woont. Ik kon niet veel informatie vinden, alleen een brochure van het Landschapsbeheer Flevoland, waarin staat dat het gratis toegankelijk is. “Een korte wandeling voor de kleintjes over een kronkelend bospad“.
Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Visvijverweg 41 te Lelystad. De start is tegenover de boerderij bij het theehuisje. U kunt uw auto parkeren in de brede wegberm.

Dronten:
Het Grote Kabouterbos
In het Grote Kabouterbos in Dronten valt van alles te beleven! In dit spannende stukje bos kan je kleintje spelen in kabouterhuisjes, op de kaboutertrimbaan, het kabouterpadlopen, springen op de trampoline en kijken bij de dieren. Na het spelen kun je aanschuiven voor een pannenkoek of ijsje. Toegang is gratis, meer informatie staat op de website.
Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: zie openingstijden
Locatie: Het Grote Kabouterbos, Roggebotweg 21, Dronten

Website Kabouterbos dronten

Kabouterpaden in Overijssel


Nijverdal:
Kabouterpad Sallandse Heuvelrug
Het kabouterpad op de Sallandse Heuvelrug in Nijverdal is er eentje van 500 tot 1500 meter en na afloop mag je de puntmuts meenemen. Voor €5 per kind (t/m 12 jaar) krijg je die, een knapzak, een kabouterboek én rood geschminkte wangen. Er wordt €10 borg gerekend en knapzak + kabouterboek dienen na afloop weer te worden ingeleverd. Wij gaan regelmatig wandelen in dit bos en er is ook een speelbospad,waar kleine avonturiers op een 2 kilometer lange route hutten kunnen bouwen, een dassenburcht binnen kunnen gaan en er naar hartenlust geklommen en geklauterd kan worden.
Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: ca 45 minuten
Locatie: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281 te Nijverdal

Bornerbroek:
Kabouterbos Krikkenhaar
In het bos rondom het Nivonhuis in Bornerbroek is alle ruimte voor de kleintjes om op zoek te gaan naar kabouters. De kinderen krijgen een kaboutermuts, knapzakje, kabouterlimonade en een echt kabouterdiploma.
Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Natuurvriendenhuis Krikkenhaar, Krikkenhaar 11 te Bornerbroek.

Ossenzijl:
Kabouterpad Weerribben
Ook in Ossenzijl ligt een kabouterpad. Hier betaal je €5 per kind (tot 12 jaar) en dien je €15 borg te betalen, om na afloop het kabouterboek en de knapzak weer in te leveren.
Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Buitencentrum Weerribben, Hoogeweg 27 te Ossenzijl

Rouveen:
Kabouterpad de Veldschuur
Tussen Rouveen en Hasselt ligt natuurgebied De Olde Maten. Bij de Veldschuur is een educatief kabouterpad voor kleuters. Deelname kost €5 per kind en is inclusief een koekje, sapje en een verrassing.
Leeftijd: niet vermeld
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: De Veldschuur, Wijkweg 2 Rouveen

Sibculo:

Kabouterpad Sibculo

gemeente Hardenberg

Het Kabouterpad Sibculo is een openbare wandelroute rond de Spartelvijver, gerealiseerd door café Boszicht. De route is 1,5 km lang en kan op elk moment van de dag gratis (en op eigen risico) bewandeld worden. Onderweg kom je diverse "Kabouter voorwerpen" tegen. Tijdens het wandelen, is het belangrijk om op de paden te blijven.

Maar hoe leuk is het om zelf als kabouter op pad te gaan?! Na de opening van het Kabouterpad kun je bij Boszicht een tasje huren voor een bedrag van €3,95 per kind. De inhoud van het tasje mag mee naar huis. Het tasje zelf moet weer ingeleverd worden.

De inhoud van het tasje bestaat uit;

- Een kabouter puntmuts
- Een pakje drinken en een snoepje
- Een mini vergrootglas
- Potloodjes en een kabouter kleurplaat
- Een bosbingo

Na het wandelen kun je natuurlijk bij Boszicht terecht voor een Kaboutermenu tegen een kabouterprijsje! Voor de grote kabouters is er natuurlijk ook een lekker bakje koffie of wat anders verkrijgbaar. De tasjes kunnen tijdens openingstijden gehuurd worden.

Enschede:
Kabouterpad landgoed Hof Espelo
Het kabouterpad dat gelegen is op het Enschedese landgoed Hof Espelo is te reserveren als onderdeel van een kinderfeestje. Daarnaast is er een mooi speelbos waar kinderen van 4 t/m 12 jaar onder begeleiding kunnen klimmen en klauteren! Meer informatie vind je op de website van Landschap Overijssel.
Leeftijd: 4 t/m 12 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Koetshuis Hof van Espelo, Weerseloseweg 259 te Enschede

Zwolle:

Park de Stadshoeve

Wist je dat we bij Park de Stadshoeve een kabouterpad hebben? Er zijn negen gekleurde kabouters verstopt in ons park en bij elke kabouter hebben we een leuke seizoensgebonden opdracht bedacht. In pakweg een uur loop je het pad, dat geschikt is voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar.

Kabouterpad Stadshoeve Zwolle

Kabouterpaden in Gelderland:

Renkum:
Kabouterpad Renkums Beekdal
Met een mooie kaboutermuts en geschminkte rode wangen kan je kleintje in Renkum op zoek naar kabouters! Het kabouterpad is 800 meter lang en na afloop krijgt je avonturier nog een leuke verrassing mee. De kosten bedragen €5 per kind (t/m 12 jaar) en is inclusief een consumptiebon voor limonade bij het naastgelegen restaurant De Beken. Er moet €10 borg betaald worden en zowel knapzak als kabouterboek moeten na afloop worden ingeleverd.
Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Informatiecentrum Renkums Beekdal, Nieuwe Keijenbergseweg 170 te Renkum

Beek-Ubbergen:
In Beek-Ubbergen is een kabouterpad van maar liefst 5 kilometer, die vertrekt vanaf hotel-restaurant ’t Spijker. Via deze website kun je een opdrachtenboekje en routefolder downloaden. Deze kaboutterroute is geschikt voor kinderen, maar de leeftijd wordt niet vermeld. De afstand is wel een puntje van aandacht in vergelijking met de meeste andere routes uit dit overzicht. Op de website van Visit Nijmegen staat echter dan de route 2 kilometer lang is… Verwarrend! Het boekje is te koop bij het startpunt en bij VVV Rijk van Nijmegen voor €1,50 óf gratis te downloaden via bovengenoemde websites.
Leeftijd: niet vermel
Tijdsduur: 1 uur (houdt rekening met de afstand van 5 km!)
Locatie: Hotel-Restaurant ’t Spijker, Rijksstraatweg 191 te Beek-Ubbergen

Nunspeet:
Kabouterpad Nunspeet
Het kabouterpad in Nunspeet is ongeveer 1 kilometer lang, kost €5 per kind (t/m 12 jaar) en €10 borg. De knapzak en het opdrachtenboek moeten na afloop weer worden ingeleverd!
Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Bezoekerscentrum Nunspeet, Plesmanlaan 2 te Nunspeet

Hoenderloo:
Kabouterpad Hoenderloo
Het kabouterpad Hoenderloo is 800 meter lang en omdat het in toeristisch gebied ligt, zijn er diverse startlocaties vanaf verschillende recreatieparken. Let even op welke aanlooproute je neemt, want die varieert van afstand. De kosten zijn €5 per kind (t/m 12 jaar), dat is inclusief een koek, sap en een verrassing.
Leeftijd: 3 t/m 7 jaar
Tijdsduur: niet vermel
Locatie: zie website voor diverse startpunten

Hummelo:
Kabouterpad Jena
Een kabouterpad in combinatie met GPS: vernieuwend! Er zijn 2 afstanden mogelijk: een korte route van 2 kilometer en een langere van 5 kilometer. Beide vertrekken vanaf Camping Jena in Hummelo en na afloop van deze leuke actieve kabouterspeurtochten krijgen de kleintjes een leuke verrassing. Kosten voor huur van de GPS is €5, tevens dient er €50 borg te worden betaald.
Leeftijd: niet vermel
Tijdsduur: niet vermel
Locatie: Camping Jena, Rozegaarderweg 7 te Hummelo

Ruurlo:
Kabouterpad Achterhoek
Het kabouterpad Achterhoek in Ruurlo vertrekt vanaf pannenkoekenboerderij de Heikamp, waar nog veel meer leuks te doen is! Het opdrachtenboekje (€4,95) en de kaboutermuts (€2,50) voor dit kabouterpad zijn tijdens openingsuren te koop bij de pannenkoekenboerderij en VVV Ruurlo. Verder is er een klimbos, het grootste heggendoolhof van Nederland, een speeltuin en een spannende Roekoetocht voor avonturiers van 6 t/m 12 jaar. Dat is nog maar een kleine samenvatting, dus kijk echt even op de website van de Heikamp voor meer informatie!
Leeftijd: 2 t/m 6 jaar
Tijdsduur: ongeveer 1 uur
Locatie: Pannenkoekenboerderij de Heikamp, Hengeloseweg 2 te Ruurlo

Kabouterpaden in Noord-Holland

SommeltjeTexel:
In Texel zijn geen kabouters maar hun gelijken sommeltjes
Volgens de legenden wonen er op Texel Sommeltjes, een soort aardmannetjes. Ze werden het meest gezien in de buurt van De Waal. Hier lag een oude grafheuvel waarop de Sommeltjes bij maanlicht dansten. Wanneer een Sommeltje in de zon komt verandert hij in een steen. Als het donker wordt, komt hij weer tot leven. Langs de route gaan de kinderen op zoek naar de Sommeltjes (stenen figuren), ‘dieren’ die op Texel leven en andere leuke dingen.
Het Sommeltjespad is een kindernatuurpad in de Dennen, gemaakt om goed kijken in de natuur te stimuleren.
Volgens de legenden wonen er op Texel Sommeltjes, een soort aardmannetjes. Ze werden het meest gezien in de buurt van De Waal. Hier lag een oude grafheuvel waarop de Sommeltjes bij maanlicht dansten. Wanneer een Sommeltje in de zon komt verandert hij in een steen. Als het donker wordt, komt hij weer tot leven. Langs de route gaan de kinderen op zoek naar de Sommeltjes (stenen figuren), ‘dieren’ die op Texel leven en andere leuke dingen.
Afstand: 1,5 km
Volg de bruine route
Start: Pelikaanweg, De Koog. Het pad is aangegeven met een wegwijzer aan de weg.
Lees meer op Natuurwegwijzer.nl

Kabouterpad Purmerbos

{module Kabouterpad Purmerbos}

Speuren naar kabouters in het Purmerbos
Wist je dat hier in de buurt kabouters wonen? Tenminste, dat denken we, want overal zie je kaboutersporen. Als je het kabouterpad loopt kom je daar vanzelf achter. Vergeet onderweg niet te zoeken naar kaboutersporen! En met een beetje geluk kom je een echte kabouter tegen…
Kabouterpad Purmerbos in Purmerend
Met een puntmuts op en een kabouterpin op je shirt loop je samen met je ouders (of opa, oma, of wie dan ook) over het speciale kabouterpad door het Purmerbos. Het pad is ongeveer 1 kilometer lang en geschikt voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Voor onderweg krijg je allerlei leuke kabouteropdrachtjes mee, die per seizoen verschillen. Je kunt dus ieder seizoen wat nieuws verwachten! En de muts en de pin, die mag je houden!
Hoe kom je aan de Kabouterspullen?
Bij de VVV | Museumwinkel aan de Peperstraat 35 in Purmerend kun je voor € 3,50 een setje met een puntmuts, kabouterpin en route- en opdrachtkaart ophalen. Ieder kind extra uit het gezin krijgt voor € 1,50 extra ook een puntmuts en een kabouterpin. In verband met de coronamaatregelen kan het kabouterpad op dit moment alleen in familieverband worden gelopen en is niet beschikbaar voor kinderfeestjes, schoolklassen of andere groepen. En natuurlijk geldt ook hierbij: houd afstand tot andere wandelaars die je onderweg tegenkomt. Parkeerplaats de Populier is het startpunt van het Kabouterpad (Westerweg voorbij nr. 36).
 

Amsterdam:


Boskabouterpad Amsterdamse Bos
Het Boskabouterpad in het Amsterdamse Bos is ontworpen door kunstenares Natasja van der Meer. Het kabouterpad kan gelopen worden op eigen gelegenheid en wanneer je maar wilt. Bij de Boswinkel kunnen opdrachten gekocht worden voor €1,50 en er is tevens een Boskaboutertasje verkrijgbaar voor €7,50. Daarin zit een kaboutermuts, loeppotje en opdrachten. N.B. Rondom de weekeinden van de Bosbaanwegafsluitingen, kan het kabouterpad niet gelopen worden.
Leeftijd: 3 tot 6 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: De Boswinkel, Bosbaanweg 5 te Amsterdam
Leeftijd: voor kleine kinderen
Tijdsduur: niet genoemd, afstand: 1,5 km
Locatie: Pelikaanweg, De Koog op Texel

Schoorl:
Kabouterpad Schoorlse Duinen
In Schoorl zijn twee kabouterroutes: één waarmee je de hoogste duin van Nederland beklimt, de ander is meer geschikt voor jonge kinderen en wandelwagens. Bij de hoge duinroute hoort een opdrachtboekje à €2,50. Het kabouterpad Schoorlse Duinen heeft een afstand van 2 kilometer en de kosten zijn €5 per kind. Dat is inclusief drinken, een traktatie en de puntmuts die je kabouter na de tijd mag houden.
Leeftijd: 3 t/m 7 jaar
Tijdsduur: 1 uur
Locatie: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1 te Schoorl. Navigatieadres: Heereweg 62, daar afslaan de Oorsprongweg op!

Bergen:
Kabouterpad bij de Schaapskooi
Met een kaboutermuts, rood geschminkte wangen en een rugzak gaan de kinderen bij de Schaapskooi in Bergen op kabouterpad. Er kunnen maximaal 10 kinderen met één rugzak doen en na afloop wacht een glaasje limonade en een diploma. Kosten: €2,50 per kind en €10 borg, wel even reserveren van te voren!
Leeftijd: 4 t/m 7 jaar
Tijdsduur: ongeveer 1,5 uur
Locatie: Schaapskooi Bergen, Zeeweg 2 te Bergen

Castricum:
Kabouterpad de Hoep
Bij Kabouterpad de Hoep in Castricum gaan de kleintjes op zoek naar kabouters Pim en Pientje. Deze kort uitgezette wandeling heeft een afstand van 2 kilometer en het bezoekje kan extra leuk worden gemaakt door een (gratis) bezoekje aan het bezoekerscentrum te brengen. De prijs is €8 per rugzak, waar maximaal 4 kinderen + 1 begeleider gebruik van kunnen maken. In de rugzak zitten een routebeschrijving en spannende opdrachten en materialen. De tocht is van te voren te reserveren, meer informatie vind je hier.
Leeftijd: 4 t/m 6 jaar
Tijdsduur: ongeveer 1,5 uur
Locatie: Bezoekerscentrum de Hoep, Johannisweg 2 te Castricum


Kabouterpaden in Utrecht:


Baarn:
Kabouterpad Baarnse Bos in Baarn is een route van 500 tot 1500 meter en kost €5 per kabouter. Tevens wordt er €10 borg gevraagd. Als je kindje na afloop de stok inlevert en het opdrachtenboekje laat zien, krijgt je avonturier zijn/haar diploma! Het boekje mag mee naar huis worden genomen.
Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: niet vermel
Locatie: Eethuys-Café De Generaal, Lt. Gen. van Heutszlaan 5 te Baarn

Soest:
Kabouterpad Restaurant ’t Hoogt
Gewapend met puntmuts en knapzak plus een Kabouterboek vol leuke opdrachten kunnen kinderen het kabouterpad bij restaurant ’t Hoogt in Soest lopen. De kosten zijn €5 per kind en na afloop ontvangen ze een kabouterdiploma.
Leeftijd: niet vermel
Tijdsduur: niet vermel
Locatie: Restaurant ’t Hoogt, Van Weerden Poelmanweg 220 te Soest

Leersum:
Kabouterpad Leersumse Vel
Het kabouterpad Leersumse Veld in Leersum is vrij toegankelijk. Alleen in het weekend zijn voor de prijs van €5 per kind (t/m 12 jaar) een boekje, puntmuts en knapzak verkrijgbaar. Deze prijs is inclusief puntmuts, knapzak met eten en drinken, per groep een boekje en een kleinigheidje na afloop.
Leeftijd: vanaf 3 jaar
Tijdsduur: niet vermeld, lengte route 1 kilometer
Locatie: De Veldschuur, Maarsbergseweg 18a te Leersum

Maarsbergen:
Kabouterpad Landgoed Maarsbergen
Het kabouterpad in Maarsbergen ligt op een hele bijzondere locatie: op Landgoed Maarsbergen. Het kabouterpad loopt door het bos en om het kasteel. Kinderen krijgen een knapzak met lekkers en een diploma. Kosten: €5 per kind. Meer informatie over (het reserveren van) het kabouterpad vindt je op de website.
Leeftijd: niet vermel
Tijdsduur: niet vermel
Locatie: Landgoed Maarsbergen, Maarnsegrindweg 30 te Maarsbergen

 

Kabouterpaden in Zuid-Holland

Noordwijk:
Duinkabouterpad Hollands Duin
Het Duinkabouterpad Hollands Duin in Noordwijk is 1,5 kilometer lang en start bij restaurant Langs Berg en Dal. De kosten zijn €5 per kind (t/m 12 jaar), dat is inclusief een knapzak met wat lekker en een puntmuts die je kindje mag houden.
Leeftijd: 3 t/m 9 jaar
Tijdsduur: 1 uur
Locatie: Restaurant Lands Berg en Dal, Langevelderlaan 22 te Noordwijk

Benthuizen:
Kabouterpad Bentwoud
Kabouterpad Bentwoud te Benthuizen is een pad met een afstand van 1,2 kilometer. De prijs per kind is €5, inclusief koek, drinken, een kaboutermuts en een kabouterpin. Je kunt je aanmelden per groep (min. 1 en max. 6 kinderen). Elke groep krijgt 1 tas mee. Wil je boeken voor meer dan 6 kinderen, maak dan meerdere boekingen. De begeleidertas en kindertassen dienen na afloop weer te worden ingeleverd. De afhaallocatie voor de tassen is Restaurant Roest op Golfbaan Bentwoud.
Leeftijd: 3 tot 6 jaar
Tijdsduur: niet vermeld, afstand is 1,2 km
Locatie: Parkeerplaats Bentwoud-West, Wilde Venenpad te Benthuizen

Oud-Beijerland:
Kabouterpad Hoeksewaard
Het Kabouterpad in Oud-Beijerland is geschikt voor kinderen in de kleuterleeftijd en kost €2 per kind. Er worden 15 opdrachtkaarten meegegeven en de kleintjes krijgen een kaboutermuts. Als bij terugkomst de opdrachtkaarten worden ingeleverd, mogen de kleintjes een presentje uitzoeken. Willen de (groot)ouders ook een kaboutermuts? Dat kan voor €1,50!
Leeftijd: kleuterleeftijd
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Klein Profijt, Zalmpad 11 te Oud-Beijerland

Rockanje:
Het Kabouterpad
Met een echte kaboutermuts op en een bolderkar vol materialen ligt op 100 meter van het bezoekerscentrum de kabouterweide. Het Kabouterpad in Rockanje is alleen voor groepen (minimaal 6, maximaal 30 kinderen) te boeken. De kosten zijn €2 per deelnemer.
Leeftijd: 4-6 jaar
Tijdsduur: minimaal 1,5 uur
Locatie: Bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinstraat 12a te Rockanje

Rotterdam:
Kabouterpad Plaswijckpark
In pretparkje Plaswijckpark in Rotterdam is, naast een heleboel ander vermaak, ook een kabouterpad te vinden! Het kabouterpad is onderdeel van Wandelwijck, het groene gedeelte van Plaswijckpark. Daarna kan je kleintje nog spelen in de speeltuin, dieren kijken, zoeven met de kabelbaan, varen met de rondvaartboot of genieten van de binnenspeeltuin. En dat is nog maar een klein gedeelte van álle activiteiten! Tickets zijn verkrijgbaar vanaf €12,95. Meer informatie vind je hier!
Leeftijd: tickets vanaf 2 jaar (tot en met 1 jaar gratis)
Tijdsduur: n.v.t.
Locatie: Plaswijckpark, Ringdijk 20 te Rotterdam

 

kabouterpaden in de provincie Noord Brabant

Breda:
Kabouterpad Mastbos
In het Mastbos wonen echte kabouters wonen denkt de boswachter van Staatsbosbeheer, want overal zie je kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje. En je ziet ook weleens een kabouterdrolletje liggen.

Kabouters wonen meestal in holletjes in de grond of in een holle boom. Ze zijn heel aardig en natuurlijk dol op hun kabouterkindertjes. Ze zijn erg ijverig en behulpzaam en de hele dag druk in de weer. Waarmee? Als je het kabouterpad loopt kum je dat zien. Onderweg zoek je naar kaboutersporen! Met een beetje geluk kom je een echte kabouter tegen...

Langs een route van anderhalve kilometer lengte staan vijfentwintig kleurige kabouters waarbij je kleine opdrachten moet doen. De opdrachten staan beschreven in het routeboekje. Het is een echte doetocht voor kinderen van vier tot zeven jaar waarvoor je één tot anderhalf uur tijd nodig hebt.

Het routeboekje kun je “hier” downloaden en dan kun je direct gaan lopen. Je kunt ook eerst bij restaurant de Boschwachter een kaboutermuts afhalen en een kabouterarrangement boeken...met kabouterdrinken en een echte kabouterpannenkoek!

Restaurant De Boschwachter Mastbos

Huisdreef 4
4836 AMBreda

 

Gebied:Baronie van BredaKind t/m 12 jaar:€ 5.00Leeftijd:4 t/m 7 jaar

Duur:1.5 uurContact:

Meer informatie via boswachter Anneke Oomes 076-5646641

Praktisch:

  • Minder geschikt voor mindervaliden en/ of rolstoelgebruikers: de route gaat over onverhard pad. Bij droog weer geen probleem.
  • Honden toegestaan, mits aangelijnd

Sint Anthonis:
Kabouterpad Boswachterij Sint Anthonis
Bij restaurant de Heksenboom ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je ouders de route. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Met de kralenketting vind je de kleur van het volgende routepaaltje. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen.
Zie je buiten die houten kabouter staan? Hij wijst je de weg. Veel plezier!

Aanmelden bij Restaurant de Heksenboom via 0485-382803 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
kosten € 6.00 per kind
Aanlooproute vanaf restaurant: 230 meter
Lengte kabouterpad: 1000 meter
Inclusief pakje drinken en een koekje, klein aandenken achteraf
In samenwerking met Restaurant de Heksenboom
De knapzak en het kabouterboek na het lopen van de route weer inleveren
Betalen: contant en pin (aan de balie)
Plus € 10 borg per rugzak 
Volwassenen gratis
Niet toegankelijk voor mindervaliden, in verband met zachte ondergrond en licht heuvelachtig terrein.
Honden toegestaan (ook in het restaurant), mits aangelijnd

Eersel:
Kabouterpad Kempen
In Eersel ligt een knapzak gevuld met lekkers voor je klaar. Met een puntmuts op en je wangen rood geschminkt loop je samen met je ouders een route van 500 tot 1500 meter (ook toegankelijk voor rolstoel). Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen en krijg je een leuke kabouter verrassing.
Startlocatie is ma t/m vr open vanaf 9.00 uur, za en zo vanaf 11.00 uur
Parkeren tegenover De Keizer eten & drinken
Prijs: plus borg € 15 (contant of pin, aan de balie)
Voor sluitingstijd de knapzak met kabouterboek weer inleveren
De route is toegankelijk voor mindervaliden en kinderwagens (verhard pad)
Honden mogen aangelijnd mee
Het kabouterpad is ook leuk als kinderfeestje of als uitje met je klas!
Kind t/m 12 jaar:€ 5.00
Scholen € 50 per groep
Reserveren hoeft niet, mag wel bij Recreatiepark TerSpegelt 0497-512016 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Heeze-Leende:
Kabouterpad Strabrechtse Heide
Ook hier zijn kabouters
Van:10.00 uur tot:19.00 uurKind t/m 12 jaar:€ 5.00
Leeftijd:3 t/m 7 jaar
Duur:1,5 uur
Meer informatie bij boswachter Erik Schram via 040-2065668 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Praktisch:
Aanmelden is niet nodig
Inclusief puntmuts, pakje drinken, koek en kabouterpin
Volwassenen gratis
De knapzak en het kabouterboek direct na het lopen (en voor sluitingstijd) weer inleveren Kijk voor openingstijden op Heidecafe.nl
Lengte route: 1 km
Het kabouterpad is toegankelijk voor mindervaliden.
De hond mag mee, mits aangelijnd

Nistelrode:
Het Natuurcentrum De Maashorst 
Kabouterpad voor kinderen van ongeveer 3 tot 8 jaar
Laat uw kinderen nog meer genieten en huur een mapje met foto's, verhaaltjes en opdrachtjes. Als de kinderen de groene paaltjes volgen, vinden ze de kabouters in het kabouterbos. Van de kaboutermap zijn vier versies beschikbaar: voor de lente, de zomer, de herfst en de winter.

Son:
Ben je op zoek naar iets leuks om met de kinderen te doen ? Kom het Kabouterpad Son verkennen! Voor slechts € 3.00 per groep koop je al een kabouterboekje met leuke opdrachten bij 't Boshuys.


Kabouterpaden in Zeeland

Westenschouwen:
Kabouterpad Boswachterij Westerschouwen
In Westenschouwen kun je het kabouterpad bij de Boswachterij Westerschouwen wandelen. De prijs is €5 per kind (t/m 12 jaar) en €10 borg per groepje. Het tasje, de materialen en het opdrachtboekje moeten na afloop worden ingeleverd, de kaboutermuts mag mee naar huis.
Leeftijd: 2 t/m 7 jaar
Tijdsduur: niet vermeld
Locatie: Excursieschuur Westerschouwen, Kraaijensteinweg 140 te Westenschouwen

Clinge:
Kabouterpad Clingse Bossen
In het speelbos in Clinge is een kabouterpad van 1,5 kilometer lang waar kinderen op zoek kunnen gaan naar kabouters. In het speelbos zijn verder een waterspeelpark, klimvoorzieningen en een klein openluchttheater.
Leeftijd: voor de allerkleinsten
Tijdsduur: niet vermeld, route is 1,5 km lang
Locatie: Clingse Bossen, Van Hogendorplaan te Kapellebrug

Biervliet:

Kabouterpad Braakman-Noord

Kabouterpad in Braakman-Noord en ga samen met de kinderen op zoek naar kaboutersporen. Bij de Braakmanboerderij ligt een knapzak gevuld met wat lekkers klaar. De kinderen krijgen een puntmuts op en een rood kleurtje op hun wangen en dan kan het speuren beginnen. Onderweg lees je een verhaal uit het kabouterboek en voeren de kinderen kabouteropdrachten uit. Na afloop ligt er een verrassing voor ze klaar.
Zeeuws-Vlaanderen
Tijden:13.00 uur tot:15.30 uur
prijs Kind t/m 12 jaar
Startpunt
Braakmanboerderij
Braakmanweg 5
4521 PV Biervliet

 

Kabouterpaden in Limburg

Ospel:
Kabouterpad de Pelen
Kabouterpad de Pelen in Ospel heeft een afstand van 500 meter en bij het buitencentrum ligt een knapzak gevuld met lekkers klaar. Met een puntmuts en rood geschminkte wangen kunnen de kleintjes op zoek naar kabouters! Prijs: €5 per kind (t/m 12 jaar) en €10 borg. De knapzak en het kabouterboek dienen na afloop te worden ingeleverd.
Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: 45 minuten
Locatie: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15 te Ospel

Herkenbosch/Roermond:
Kabouterpad de Meinweg
Ook in Herkenbosch/Roermond ligt een kabouterpad, namelijk kabouterpad de Meinweg. Voor €5 per kind kunnen knapzakken met een pakje drinken en koekje worden afgehaald. Ook krijgt je kleintje een kaboutermuts en schmink voor echte kabouterwangen. Als de route goed wordt uitgevoerd, mogen de kinderen de kaboutermuts én een kabouterspeldje houden!
Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Tijdsduur: onbekend
Locatie: Brasserie de Boshut, Meinweg 2 te Herkenbosch / Roermond